Fine dining och fantasivärldar i nya Sofiero slott i Helsingborg
Sprillans nya utställningar och ny slottsbutik, konferensdel, ny glasveranda – och inte minst större möjligheter att sprida trädgårdskunskap till stadens invånare. Nya Sofiero slott är tillgängligare än någonsin efter ett års renovering. Som bland annat inneburit ett oväntat fynd på den tidigare stängda vinden.
De kalla, fuktiga 14-gradiga rummen som stängdes vintertid är ett minne blott. Nu är hela Sofiero slott vinterbonat och salarna öppna året om. Ventilationen fungerar, köket har byggts ut och uppfyller dagens arbetsmiljökrav. Gästerna kan dessutom gå från glasverandan till utställningarna utan att först behöva knata ut och runt slottet – och en ny, generös glasveranda har tagit plats, i skuggan av en ståtlig pergola. Det är bara några av nyheterna när Sofiero slott åter slår upp portarna första veckan i juni.
– Slottet är ett gammalt sommarresidens som anpassats med fokus på hållbarhet och tillgänglighet. Det känns fantastiskt kul att få presentera det nya slottet efter ett års arbete, säger Caroline Lundholm, verksamhetschef på Sofiero. Satsningen görs efter ett beslut i Helsingborgs Kommunfullmäktige 2019. – Det har varit helt fantastiskt att se alla involverade aktörer sätta tänderna i detta med så stor entusiasm. Det har varit extremt kreativt med många kompetenser som arbetat tillsammans. Med tanke på hur komplext det är att genomföra detta och dessutom mitt i en Q-märkt park har det funkat jättebra, säger hon. Vinteranpassningen har stått för en stor del av förändringen, men bedömts nödvändig. Tidigare har till exempel restaurangen fått kämpa med att hålla uppe temperaturen vintertid. – Vi fick brassa på rejält med värme när vi hade julbord och det är inte hållbart ur klimatperspektiv. Restaurangen har samtidigt fått ett ansiktslyft med nya tapeter och dekormålningar. På slottets södra sida har en utbyggnad tillkommit, dit köket flyttat. Samtidigt har den gastronomiska ambitionsnivån höjts och matkoncepten gjorts tydligare.
– Nu är det ”fine dining” i restaurangen, caféet på glasverandan blir en bistro och orangeriet erbjuder enkla, goda rätter som pizza. Nytt är också att översta våningen, som hittills använts som förråd, är inredd och erbjuder mötesrum och konferensmöjligheter. – Man kan till exempel få guidade turer av oss i samband med att man håller sina workshops här. För den som tar trappan upp från stora entrén på slottets framsida väntar nu två nya utställningar, där den mest tongivande är en basutställning om slottets historia. Utställningen är interaktiv både auditivt och visuellt. – Den fokuserar på de som bodde och arbetade här och den samtid som präglade dem. Besökaren bjuds in att uppleva deras värld genom flera sinnen, berättar Caroline. Och i slottets norra torn, som vetter mot bron, finns nu en butik. – Där är utbudet mer tematiskt med sådant som har anknytning till Sofiero. Vi har till exempel tagit fram nya profilmönster och böcker med koppling till Sofieros verksamhet. Att hela slottet kan användas året om gör också att det nu blivit möjligt att hålla kurser, till exempel i att binda blomsterkransar och beskära äppelträd, liksom bokseminarier. – Vi har mycket kompetens kopplat till trädgård och odling som vi nu kan dela med oss av. Kronprinsessan Margareta som bodde här i början av 1900-talet demokratiserade ju trädgårdskonsten. Hon skrev böcker om trädgård och man kunde ta del av hennes idéer via dem – och sedan göra samma sak hemma i sin egen trädgård. Den konsten och det kunnandet hoppas vi kunna sprida ännu mer. – Kronprinsessan Margareta var väldigt progressiv och utnyttjade sin position som kunglig för att göra gott. Vi ska bottna i vår historia och utveckla Sofiero med hennes gärning som inspiration. Premiärveckan går under rubriken ”Fest för slottet” och veckan kommer att fyllas med aktiviteter både inomhus och utomhus. – Den 5 juni öppnade slottet för allmänheten och då passade vi också på att fira in sommarlovet med aktiviteter för sommarlovslediga barn och deras familjer.
Men ett gammalt slott låter sig inte renoveras utan en och annan överraskning. På vinden, bakom allt bråte, upptäcktes en oväntat ståtlig byrå. – Den är gigantisk! Så stor att vi insåg att vi inte kunde bära ner den, så den har fått stå kvar. Men man undrar ju hur den kom upp dit. Hur löstes det för hundra år sedan?