Fråga juristen!
I plan- och bygglagen finns bestämmelser om s.k. byggsanktionsavgifter, enligt vilka t.ex. den som utför en bygglovspliktig åtgärd utan bygglov och/eller startbesked, eller en anmälningspliktig åtgärd utan att anmälan skett till kommunen, kan åläggas av kommunen att betala en viss byggsanktionsavgift för den olovliga åtgärden.
En byggsanktionsavgift ska tas ut av
- den som när överträdelsen begicks var ägare/tomträttsinnehavare till den fastighet eller det byggnadsverk som överträdelsen avser,
- den som begått överträdelsen, eller
- den som har fått en fördel av överträdelsen.
Byggsanktionsavgift ska tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet. Avgiften behöver dock inte tas ut om det är oskäligt bl.a. med hänsyn till att överträdelsen berott på en omständighet som den avgiftsskyldige inte har kunnat förutse eller påverka. En byggsanktionsavgift får även sättas ned till hälften eller en fjärdedel om avgiften inte står i rimlig proportion till den överträdelse som har begåtts. Vid prövningen av om nedsättning av avgiften ska ske, ska det särskilt beaktas om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet eller om överträdelsen av andra skäl kan anses vara av mindre allvarlig art.
Mark- och miljödomstolen (MÖD) har nyligen i två domar ålagt två bostadsrättsföreningar att betala byggsanktionsavgift får byggåtgärder som har vidtagits av medlem i föreningen. I det ena fallet hade en bostadsrättsinnehavare utan anmälan till kommunen eller startbesked rivit en icke bärande vägg och därigenom slagit samman två lägenheter till en lägenhet inom fastigheten. Åtgärden ansågs av MÖD vara en anmälningspliktig åtgärd då byggnadens planlösning avsevärt påverkats. Bostadsrättsföreningen hade känt till och godkänt sammanslagningen, men inte känt till att åtgärden var anmälningspliktig bl.a. då en byggkonsult som lägenhetsinnehavaren anlitat bedömt att åtgärden inte var lov- eller anmälningspliktig. MÖD ansåg att bostadsrättsföreningen trots detta var skyldig att betala viss byggsanktionsavgift. MÖD satte dock ned avgiften till hälften då det varit en bedömningsfråga om åtgärden krävt lov eller anmälan och åtgärden inte inneburit några allvarliga risker som medfört fara för liv och hälsa (ej bärande vägg) och att överträdelsen därför varit mindre allvarlig.
I det andra fallet hade en lägenhetsinnehavare, med föreningens godkännande, rivit en rumsskiljande och bärande vägg i lägenheten. MÖD gjorde här i huvudsak samma bedömningar i ansvarsfrågan som i det förstnämnda fallet. MÖD bedömde dock att det inte fanns förutsättningar för att sätta ned byggsanktionsavgiften med hänsyn till de risker som ingrepp i bärande konstruktioner är förenade med.
De lärdomar som kan dras av MÖD:s avgöranden är att det är viktigt att på förhand utreda om en åtgärd är bygglovs- eller anmälningspliktig och att en bostadsrättsförening även ansvarar för byggåtgärder som föreningens medlemmar utför i föreningens fastighet. Vid osäkerhet om lov eller anmälan krävs för viss åtgärd kan kommunen konsulteras, även om kommunen i och för sig inte är skyldig att lämna bindande förhandsbesked i frågan.
Text: Christer Hagberg, Advokat - Senior Counsel, Lindahls