Möjligheterna andra inte ser - från flerfamiljshus till drömvilla
För mig är fastigheter ett levande objekt, jag ser vad de kan bli snarare än vad de är, säger Viktor Björk, nybliven husägare på Tågaborg i Helsingborg.
Jenny och Viktor bodde i Stockholm sedan många år, när de en dag uppmärksammade att Viktors e-hälsoföretag börjat få allt fler uppdrag i Skåne.
– Med företaget i Lund och uppdrag i Helsingborg, innebar det att jag fick pendla varje vecka. Det gick mycket tid åt bara förflyttning, säger Viktor. Jenny la ut en sökning efter en villa i Skåne som var stor nog för hela familjen på fem, som låg centralt och samtidigt inte var för dyr. Plötsligt dök huset på Tågaborg, som såldes via Valvet, upp som träff. Ett flerfamiljshus på fyra våningar, med hyresrätt i bottenplan, ägarvåning i mitten och pigkammare högst upp.
– Det första vi såg var att det skulle gå att göra ett hem av det. Att det är byggt som lägenheter innebär ju att varje våningsplan är riktigt stort, 99 kvadratmeter. Här ligger de i fyra plan, inklusive källaren. Tänk att få bo så med familjen, säger Viktor, som tillsammans med Jenny Stjernströmer Björk har barnen Laura, 10, Mark, 8 och Raoul, 4 år. Fastigheten på Tågaborg gömde sig bakom en djungel av träd, buskar, sly och en hel del ovanliga arter. Så som det kan bli när ingen håller efter en trädgård på uppåt 50 år. Fasaden slog dock an hos Viktor och Jenny, när de blickade upp mot huskomplexet, färdigställt 1927.
– Jag älskar det klassiska, mörka Helsingborgsteglet, det är så vackert. Det var kärlek vid första anblicken, säger Viktor. Andra anblicken, innanför fasaden, var snarare ett ”huh”.
– Det var mörkt, murrigt, nedgånget med bruna vävtapeter överallt, minns Jenny. Standarden höll 50-talstidens, med plastmattor i våtutrymmen och även några mindre bra arkitektoniska initiativ, som metallfönstren med pivåhängning. De saknade dessutom bygglov.
– Det var faktiskt så illa att i mäklarprospektet fanns det två bilder från trapphuset med, säger Viktor och skrattar. För så värst mycket annat fanns det faktiskt inte att fotografera.
– Vi såg att huset hade fantastiska proportioner. Det var en bedagad skönhet på Tågaborg som stod och slumrade. Visst var det var dåligt underhållet men vi såg potentialen. Här skulle vi kunna skapa vårt drömhus för hela familjen att leva och må bra i. Det skulle kunna bli fantastiskt, säger Jenny. De köpte huset 10 december 2020. Ett halvår senare, i augusti 2021 kunde de flytta in – även om renoveringen fortfarande pågick i huset. I dag är huset till stora delar återställt till sin tids charm. Fönstren är återigen tidsenligt spröjsade. Längs väggarna löper vackert utsirade höga socklar, väggarna är elegant vitmålade och framhäver ljuset som faller in och takhöjden. Huset har fått ett enda stort och inbjudande kök, i stället för de två små fördelade på olika våningar. Trapporna har fått behaglig, mjuk textilbeklädnad och fiskbensparketten flödar ända fram till trappkanten, för att trolla bort känslan av trapphus. En stor nybyggd öppen stenspis sprakar för dagen i vardagsrummet.
– För mig är fastigheter levande objekt. Många tänker att det är som det är, när de kliver in genom dörren till ett hus. Det jag ser är vad det kan bli; om jag öppnar upp den här väggen så ser jag hela trädgården och om jag gör si och så, blir detta en fantastisk matsal för oss, säger Viktor. De har båda kreativa yrken, dock inte inom bygg- och renovering.
– Att allt kan förändras och utvecklas, bli bättre, är det som driver mig i jobbet och det är också det som driver mig i husprojekt, säger Viktor. Det finns både fördelar och nackdelar med att göra om ett hus totalt, konstaterar de. De har fått mura ny grund i källaren för att bära en ny, tyngre murstock. De har installerat en ny stam för ett nytt badrum på våning två och så vidare. Men de har också, när arbetet ändå var i full gång, passat på att ordna speciallösningar som toppat önskelistan. Bland annat byggt ett rör för smutstvätt med luckor på alla våningsplan, så att tvätten åker rakt ner till tvättrummet i källaren. De har också installerat två diskmaskiner i köket.
– Vi har alltid velat ha två diskmaskiner. En som vi plockar in disken i, en som vi plockar ur. Folk insisterade på att man inte ska ha två eftersom det tar för mycket underskåpsyta, men för oss är det här utmärkt, konstaterar Viktor.
– Allt går att göra, det gäller bara att hitta samarbetspartners som ser möjligheterna och värdet i det, säger Jenny.
– Alla idéer kan heller inte komma från en själv. Det finns ju människor som kan inredning och bygg. Man ska inte vara rädd för att fråga och våga ta hjälp av experter, det är bara att ringa runt, säger Viktor. De har bland annat tagit hjälp av Helsingborgsarkitekten Jan Engvall, trädgårdsarkitekt Karin Zell och byggare Gregor Kanski. Att finna rätt leverantörer och samarbetspartners har varit en nyckel för att lyckas.
– Vi har förtroende för varandra och det är grunden till allt. Dessutom; genom att hitta några få, duktiga leverantörer behöver arbetet inte bli dyrare. Tiden det tar att hitta en bra, specialiserad leverantör är väl värd att lägga ner, konstaterar Viktor. Ett exempel är de specialdesignade socklarna som genomgående löper genom huset med en karaktäristisk, vackert utsirad S-form i designen.
– De socklarna är billigare per meter än vad standardsocklar är på byggvaruhus, eftersom vi beställde så många löpmeter, säger hon. Visst hade det varit enklare att köpa en färdig villa, konstaterar de.
– Men då försvinner ju skaparglädjen. Vi tycker att det här är roligt. Det är en kreativ process som vi går igenom tillsammans för att både förvalta huset och utveckla det med värdighet, och vi litar på vår förmåga att bedöma omfattningen av arbetet, säger Jenny och Viktor nickar instämmande: – Det viktigaste är att vi har lyckats skapa ett hem, precis som vi ville. Men även i framtiden kommer vi fortsätta utveckla det här huset. Det kommer aldrig att stå och slumra igen.